Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
28.01.21
BESLENME NEDİR?
Beslenme, insan gereksinmelerinin
başında gelir. Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olması
için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda
kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya ihtiyacından az ya
da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu
bilimsel olarak ortaya konmuştur. Vücudun büyüme ve gelişmesi, iş gücünün
artması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için sağlığın
temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi
ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda
alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “yeterli ve dengeli beslenme”
dir. Besin öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa doku ve
organlara yeterli enerji ulaşmadığından “yetersiz beslenme” durumu oluşur.
Birey yeterli yemenin yanında uygun seçimi de yapmalıdır. Yapamadığı ya da
yanlış pişirme yöntemi uyguladığı zaman bu besin öğelerinin vücutta kullanımı
tam olamayabilmektedir. Böyle bir durumda besin ögelerinin fonksiyonlarındaki
işlevi yerine getirilemediğinden bu bir “dengesiz beslenmedir”.
Herhangi bir besin öğesinin vücuda yetersiz
alınması, vücut fonksiyonlarının bozulması hastalıklara neden olabilmektedir.
Dengesiz beslenme insanların gün içerisindeki çalışma potansiyelinin ve iş
gücünün azalmasına neden olmaktadır.
Beslenme dengesizliği; eğitim, sağlık ve
diğer sosyal haklardan yararlanmadaki eşitsizliklere bağlı olarak ülkemizde
farklılık göstermektedir. Sosyoekonomik eşitsizlik bunların başında yer alan
önemli bir nedendir. Bireylerin refah düzeyleri ile ilişkili olarak toplumda
beslenme ile ilgili değişik hastalıkları görmek mümkün olmaktadır.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin olumsuz etkilerinden bazıları; bebek ve çocuk ölüm hızının yüksekliği, büyüme ve gelişme geri1iği, doğrudan beslenme hastalıkları, enfeksiyonlara dirençsizlik, kronik dejeneratif hastalıklara duyarlılık ve iş veriminin düşüklüğüdür.
Her bireyin metabolizması, dolayısıyla da enerji ihtiyacı farklıdır. Metabolizma yaş, kilo, fiziksel durum, çevresel etmenler gibi bir çok değişkene bağlıdır. Bu değişkenlerle birlikte sağlıklı kiloda kalarak beslenmek oldukça önemlidir.
Sağlıklı beslenmek bağışıklık sistemini
güçlendirir, yaşam kalitesini arttırır ve motivasyon sağlar. Yapılan
araştırmalara göre fast food yiyecekler yerine sağlıklı gıdaları tercih eden
bireylerin daha zinde oldukları görülmüştür.
Sağlıklı beslenmede çeşitlilik oldukça
önemlidir. Bütün besin ögelerinden faydanlanmak için öğünlerinizde renk
çeşitliliğine önem verilmelidir.
Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde,
yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi
kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini
geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.
Hedefimiz;
"Minimum Hastalık
Riski,Maksimum Sağlık"
Maksimum
Sağlık İçin;
· -Yeterli
ve Dengeli Beslenme
· -Düzenli
Fiziksel Aktivite
· -Sigarasız
Yaşam
· -Stresten
Uzak Durma
· -Düzenli
Sağlık Kontrolü şarttır.
Optimal
sağlık için yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme temel unsurdur.
Yeterli
ve Dengeli Beslenme Sağlığın Temelidir.
Beslenme açlık duygusunu bastırmak,
karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek
ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini
yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken
bir davranıştır.
Daha Yeterli ve Dengeli Beslenmek
İçin Yapılması Gerekenler
· -SU: Vücut için vazgeçilmez olan şey
sudur. Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi için su tüketimi oldukça
önemlidir. Yetişkin bir birey için su ihtiyacı ortalama olarak 2-2,5 litredir.
Suyu günlük yaşantınızdan eksik etmeyin.
· -ÖĞÜN
SAYISI:
Metabolizma hızının düşmemesi , kan şekeri nin düzenli salınımı ve kilo
kontrolünün sağlanması için en azından 3 ana öğün düzenli olarak yapılmalı.
Öğün aralarında ölçülü miktarda meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş tüketilmelidir.
· -PORSİYON
KONTROLÜ: Porsiyon
miktarına dikkat edildiği sürece belirli aralıklarla yiyeceklerin tüketimi
yapılabilir.
· -TUZU
AZALTIN: Tuz
içerisinde bulunan sodyum vücudumuzun sıvı dengesinin sağlanmasında ve kan
basıncının dengesi için gereklidir. Fakat fazlaca alınan tuz hipertansiyon,
osteoporoz riskini arttırır. Fazla tuz alımını engellemek için masalarınızdan
tuzu kaldırın, yemeğin tatmadan tuz atmamaya çalışın.
· -TABAĞINIZI
RENKLENDİRİN:
Farklı renklerdeki sebze meyvelerden farklı besin ögeleri alınır. Bütün vitamin
ve minerallerden faydalanmak için her öğünde farklı renklerde sebze veya meyve
tüketmeye çalışın.
· - LİFLİ
GIDALARI TERCİH EDİN:
Lifler, besinlerin barsakta sindirilemeyen kısımlarıdır. Lifli gıdalar düşük
enerji ve yağ içerdikleri için obezite, diyabet, hemoroid, kabızlık, kalp
rahatsızlıkları gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Taze sebze ve
meyveler, kurubaklagiller yüksek lif içerikleriyle günlük lif ihtiyacını
karşılar. Gün içerisinde sebze meyve ve haftada 2 kez kurubaklagil
tüketilmelidir.
· -BASİT
ŞEKERİ AZALTIN:
Meyve ve süt şekeri dışında tüketilen şekerler basit şekerlerdir ve vücuda boş
enerji verirler. Aşırı tüketimi ise obezite başta olmak üzere birçok sağlık
problemine sebep olabilir. Başlangıç olarak çay ve kahvelerinizden şekeri
uzaklaştırabilirsiniz.
· -DÜZENLİ
EGZERSİZ YAPIN:
Sağlıklı yaşamanın en önemli kurallarından birisi de düzenli egzersiz
yapmaktır. Obezite, kalp hastalıkları, kemik- eklem rahatsızlıkları başta olmak
üzere birçok hastalığı karşı olumlu etkileri vardır. Haftada 3-4 kez
yapacağınız 45 dakikalık yürüyüşler hem kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı
olur hem de yaşam kalitesini yükseltir
Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler
·
Sağlam
ve sağlıklı bir görünüştedir.
·
Hareketli
ve esnek bir bedene,
·
Muntazam
bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere,
·
Kuvvetli,
gelişimi normal kaslara,
·
Çalışmaya
istekli kişiliğe,
·
Boy
uzunluğuna uygun vücut ağırlığına,
·
Normal
zihinsel gelişme,
·
Sık
sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.
Yetersiz ve Dengesiz Beslenenler
Kişiler
·
Hareketleri
ağır ve isteksiz
·
Sağlıksız
genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman)
·
Pürüzlü,
kuru, sağlıksız cilt yapısına,
·
Şişman
veya zayıf vücut yapısına,
·
Sıksık
baş ağrısından şikayet eden
·
İştahsız,
yorgun, isteksiz bir yapıya sahiptir.
Yetersiz
ve Dengesiz Beslenmede Oluşabilecek Sorunlar
Yetersiz ve dengesiz beslenme doğru
miktarda ve doğru besinlerin dahil edilmediği bir beslenmedir. Yetersiz
beslenmenin temelinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteinlerin
alınmaması dikkate alınmalıdır. İnsanın hayat kalitesini düşürerek çeşitli
sorunlara neden olan yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, bireylerde
çeşitli rahatsızlıklar görülmeye başlar. Özellikle kronik rahatsızlıkların
temelinde yetersiz ve dengesiz beslenme sorunu yer almaktadır.
Yetersiz
ve dengesiz beslenen kişilerde ilerleyen zamanlarda oluşabilecek sorunlar:
· -Obezite
· -Kalp
ve damar hastalıkları
· - Diyabet
· - Görme
sorunları
· -Marasmus
· - Kwashiorkor
· - Depresyon
· -Konsantre
olamama
· -Ameliyat
sonrası komplikasyon riskinin yüksek olması
· - Yaralarda
geç iyileşme
· -Karaciğer
hastalıkları
· -Demans
· -Crohn
hastalığı
· -Ülseratif
kolit
· -Kalıcı
ishal ya da kabızlık
Yetersiz ve beslenme sonucu
oluşabilecek rahatsızlıkların bir kısmı kişinin metabolizmasını etkilerken bir
kısmı ise psikolojik olarak sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Dengesiz ve
yetersiz beslenme nedeniyle bir süre sonra iç hastalıklarda kronik bir hal
alarak kişileri ömür boyu ilaç tedavisi görme ya da ameliyat olma gibi
durumlara zorlayabilmektedir.
Ne yazık ki son zamanlarda yapılan
araştırmalarda toplumun büyük bir kısmının yeterli ve dengeli beslenmediğini
görmekteyiz. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçmek için topluma
beslenme eğitimi verilmeli ve sağlıklı beslenme bilinci oluşturulmalıdır.
KAYNAKÇA
· - https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme/yeterli-ve-dengeli-beslenme-nedir.html
· - https://www.renevalife.com/blog/icerik/yeterli-ve-dengeli-beslenme
· -https://www.yemektedenge.org/ogretmenler/yeterli-ve-dengeli-beslenme-20